SLEUTELDATA vÓÓR 1897
Aankopen en veranderingen


Hardenne of Ardenne ?
In 1844 was er een gehucht dat Hardenne werd genoemd en dat deel uitmaakte van de gemeente Houyet. De schrijfwijze "Hardenne" is afkomstig van de manier waarop de naam werd ingeschreven in het Kadaster van Namen. Dat wordt bevestigd in een brief van 1 mei 1875 aan de Directeur van de Civiele Lijst vanwege de Administratie der Directe Belastingen, Douane en Accijnzen van Namen met een uittreksel van het kadastraal register van Houyet, waaronder de gebouwen die er werden ingeschreven als behorend tot de sectie Hardenne.

21 maart 1837
Leopold I koopt 708 hectare grond genaamd "Terre d'Hardenne et de Férage" van de heer Orban. Dat is de start van het Domein Ardenne.

12 mei 1840
Leopold I koopt 220 hectare in Ciergnon en laat er een kasteel bouwen naar een ontwerp van architect Duvinage.

Koninklijke Schenking.

1843
Leopold I bouwt het "Rotskasteel", dat later de "Rotstoren" zal worden.

1865
Overlijden van Leopold I en troonsbestijging
van Leopold II.

1874
Leopold II laat het Château Royal d'Ardenne bouwen op de plaats van het buitenverblijf van zijn vader.
Hij vertrouwt de realisatie van de plannen toe aan architect Balat.

Alphonse Balat
Als architect van het Hof van Leopold II bouwde hij het kasteel Ardenne, van 1874 tot 1891, op de plaats van het jachtpaviljoen waaraan koning Leopold I twee torentjes had laten toevoegen. Geboren in Gochenée op 15 mei 1818 en overleden in Elsene op 16 september 1895. Studies in Namen en aan de Academie voor schone Kunsten in Brussel, daarna diverse studies in Parijs. In 1852 wordt hij architect van Leopold II, toen nog Hertog van Brabant. De Waalse adel deed vaak een beroep op Alphonse Balat en zijn neoklassieke stijl voor het renoveren van kastelen, bijvoorbeeld Seilles (1850), Mirwart, Presles (1885).

Hij voerde tevens heel wat bestellingen uit voor renovatiewerken, binnenhuisinrichting (bv. de overdekte markt van La Madeleine in 1848) en diverse bouwwerken (bv. een huis voor Markies d’Assche, Frère Orbanplein in 1856). Hij ontwierp de kleine serre met de reuzenwaterlelie uit Amazonië die zich thans in de Plantentuin van Meise bevindt. Hij is tevens de
ontwerper van de reusachtige koninklijke serres van het paleis van Laken. Hij was het ook die het Paleis voor Schone Kunsten bouwde in 1875 (nu Museum voor Oude Kunst) en die het kasteel van Laken heropbouwde na de brand van 1890. Alphonse Balat werd lid van de Koninklijke Academie van België in 1862. Victor Horta was zijn leerling.

1876
Ontstaan van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens.

1878
Leopold II laat de tweede toren in het park Ardenne heropbouwen, de "Leopoldtoren", die nog steeds bestaat.

1894
Ontstaan van de Compagnie Internationale des Grands Hôtels, een onderdeel van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens. Die firma wordt vanaf 1 januari 1898 de uitbaatser van het Château Royal d'Ardenne als luxehotel. Het zal de glansperiode worden voor het Château d'Ardenne.

1897
Leopold II laat het Bijgebouw optrekken volgens de plannen van architect Chambon.