SLEUTELDATA 1898-1913
Grands Hotels
Vr wij de gebeurtenissen en het leven op het koninklijk domein Ardenne tussen 1898 en 1913 bekijken,
dienen wij eerst kennis te maken met de firma's die zich inlieten met het beheer van het hotel van het kasteel Ardenne:


- de Compagnie Internationale des Grands Hôtels,
- de Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens, les Grands Hôtels Belges, les Grands Hôtels Européens en, ten slotte,
- het Hôtel du Château d'Ardenne te Houyet.

Leopold II vertrouwt de uitbating van het kasteel Ardenne toe aan de Engelse kolonel James North.
De uitbatingsovereenkomst wordt ondertekend door Baron Constant Goffinet, Intendant van de Civiele Lijst van de Koning, en door kolonel Alexis Mols uit Antwerpen voor rekening van kolonel James North. Bij het overlijden van laatstgenoemde krijgt Alexis Mols van baron Goffinet, volgens de richtlijnen van Leopold II, de toelating de huurceel over te laten aan de Compagnie Internationale des Grands Hôtels, die toebehoort aan de Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens. Beide firma's werden gesticht door Georges Nagelmackers. Het dient gezegd dat koning Leopold II de ontwikkeling van de spoorwegen sterk heeft aangemoedigd en dat hij een van de eerste aandeelhouders is geweest van de Compagnie Internationale des Wagons-Lits et des Grands Express Européens.

Kolonel Alexis Mols wordt lid van de Raad van beheer van de Compagnie Internationale des Grands Hôtels. Nadat deze firma werd ontbonden en de uitbating van het kasteel Ardenne opgezegd, neemt kolonel Alexis Mols persoonlijk de uitbatingsovereenkomst over. Op advies van koning Albert I sticht hij de firma Hôtel du Château d'Ardenne à Houyet, waarvan Baron Constant Goffinet aandeelhouder is, nadat hij ontslag nam als Intendant van de Civiele Lijst van de koning na de dood van Leopold II. Vervolgens krijgt Alexis Mols van de Koninklijke Schenking de toelating de uitbatingsovereenkomst van Ardenne af te staan aan deze pas gestichte firma. Koning Albert I zou n van de anonieme aandeelhouders zijn geweest (33 aandelen), vertegenwoordigd door Alexis Mols (de juistheid van dit gegeven kon niet worden nagetrokken).

De firma Hôtel du Château d'Ardenne à Houyet behoudt de huurovereenkomst van het domein Ardenne, maar staat de uitbating van het kasteel Ardenne af aan de firma Les Grands Hôtels Belges gesticht door Georges Marquet en andere aandeelhouders. Georges Marquet wordt zeer snel beheerder van de firma Hôtel du Château d'Ardenne à Houyet. Anderzijds was Georges Marquet tevens stichter van de firma Les Grands Hôtels Européens. Tot in 1940 was hij in Europa de leidende figuur op het vlak van het hotelwezen. Sinds 1895 tot de sluiting in 1950 was het beheer van het Château Royal d'Ardenne dus doorlopend in handen van personen die uitermate onderlegd waren op het vlak van de hoteluitbating. Helaas kwam de financiële leefbaarheid in het gedrang door de twee wereldoorlogen, door de mentaliteitswijziging en door de daaropvolgende muntdevaluaties.

De Halte in 1902,
onder de "Rotstoren.

1907
Liquidatie van de Compagnie Internationale des Grands Hôtels.

De Leopoldtoren.

1909
Overlijden van Leopold II en sluiting van het Château Royal d'Ardenne, dat niet langer uitgebaat wordt als hotel.

1901 - Het bijgebouw vanaf een hoek van de voorzijde van het kasteel.

1912
Stichting van de firma Hôtel du Château Royal d'Ardenne, die het kasteel opnieuw als hotel uitbaat.