PERIODE 1951-1967
Het verlaten tot de brand1950
In maart 1950 sluit Gaston Braun een akkoord met rentmeester Jacquemain voor het huren van de golf van Ardenne en van de Leopoldtoren.
Ontstaan van de Royal Golf Club d'Ardenne, met 9 holes.

  1965 - De achterzijde van het kasteel Ardenne, de zuidgevel.

1950
André Beaujean wordt de uitbater van het restaurant van de Leopoldtoren.

1954
Marie en Pierre Borreman nemen de uitbating over van de Leopoldtoren als clubhuis van de golf van Ardenne.

1959
Pierre Baguette neemt la Marquisette over.

1960
Paul Stéphenne en zijn echtgenote Marie-Louise Picot worden de uitbaters van de Leopoldtoren.

  Joseph Picot met de merkwaardige onderhoudsmachine.

...ll In 1950 wordt André Beaujean (van het restaurant "Le Grand Virage" in Payenne) de uitbater van de Leopoldtoren tot in 1954. Hij wordt dan opgevolgd door Marie en Albert Borreman (uit Corbais). Wanneer die te oud waren geworden, hebben wij ze opgevolgd, eind 1960. Mijn schoonvader, Désiré Picot, was golfleraar en stelde ons de overname voor van de Leopoldtoren. Ons eerste seizoen was dat van 1961. Wij verlieten op onze beurt de toren eind 1990 en werden in januari 1991 vervangen door de huidige uitbater, Claude Poncin.

Er waren al een bar en een restaurant in 1961, maar die waren selecter en de leden werden zorgvuldig uitgezocht. Zij waren even talrijk als nu, maar er waren meer leden die niet speelden. Er waren twee duidelijk afgetekende seizoenen in het jaar: in de zomer werd er golf gespeeld, in de winter kwam men jagen, behalve
misschien een twaalftal fanatiekelingen die niet jaagden maar doorgingen met golfen… met rode ballen als er sneeuw lag ! Zij arriveerden op zondagmorgen omstreeks 10 uur en vertrokken om 17 uur. Zij deden 9 holes in de morgen, kwamen ‘s middags eten naar de toren en deden vervolgens nog 9 holes in de namiddag, althans als er niet te veel sneeuw lag.

In de week was het rustiger in de winter, er was bijna niemand. Het golfseizoen eindigde op 15 september. Een keer is er een jachtdiner geweest in de toren, toen de voorzitter van de golf ook voorzitter was van de jacht in Ardenne. Er kwamen in die tijd zeer weinig leden van andere clubs op bezoek: je had dus altijd dezelfde kern en de leden van de koninklijke familie. Wij hebben koning Leopold III dus zeer goed gekend evenals prinses Lilian en de kinderen Alexander, Maria-Esmeralda en Maria- Christina.
Ik heb vaak caddie gespeeld met mijn schoonvader wanneer hij de koninklijke familie begeleidde. Dat was vooral in juli-augustus en vaak in de late namiddag. Op de avond van 31 augustus vroeg koning Leopold mij de rekening : dan wisten wij dat het seizoen afgelopen was en dat we ze niet meer zouden zien.ll...


1959 - Koning Leopold III en prinses Lilian in druk gesprek
met Désiré Picot, in de Leopoldtoren.